It is currently Thu Jul 24, 2014 12:24 pm
   
Text Size

Ultralite mkIII loses FW connection

Moderator: James Steele

Forum rules
Discussion related to installation, configuration and use of MOTU hardware such as MIDI interfaces, audio interfaces, etc. for Mac OSX

Ultralite mkIII loses FW connection

Postby micihch » Fri Apr 06, 2012 4:38 pm

I've got a strange problem since about 2 weeks:

my Ultralite mkIII drops the audio after about 30 seconds (I'm currently using it for system audio output only, choosing it with alt+click from the Volume slider in the Finder).

iTunes for example stops playing (transport bar stops) when this happens.
Movies in VLC don't stop but no audio output after about 30 seconds.

After about another 30 seconds the audio returns, and then drops again, and then returns, and then...

When this hanging occurs I get a spinning ball of death in cue mix

I checked the FW-cable and even connected the Motu Power Supply to the Ultralite because I thought it might be a power problem...but no help.

I get the following messages in the Console:

07.04.12 01:12:27.052 MOTU Audio Setup: kCGErrorInvalidConnection: CGSGetWindowTags: Invalid connection
07.04.12 01:12:27.052 MOTU Audio Setup: kCGErrorFailure: Set a breakpoint @ CGErrorBreakpoint() to catch errors as they are logged.

And for CueMix:

07.04.12 01:34:57.105 CueMix FX: kCGErrorInvalidConnection: CGSGetWindowTags: Invalid connection
07.04.12 01:34:57.105 CueMix FX: kCGErrorFailure: Set a breakpoint @ CGErrorBreakpoint() to catch errors as they are logged.
07.04.12 01:35:45.822 CueMix FX: kCGErrorInvalidConnection: CGSGetWindowTags: Invalid connection
07.04.12 01:35:45.823 CueMix FX: kCGErrorFailure: Set a breakpoint @ CGErrorBreakpoint() to catch errors as they are logged.

My system is an iMac Core 2 duo with Lion 10.7.3 and 4GB Ram.

Thanks for any hints!
(I get the feeling that this is a Lion problem, wished I never upgraded from SnowLeopard...)
Intel iMac 2.4GHz, 24'', 4GB Ram
DP 7.24
Motu Ultralite mk3
micihch
 
Posts: 19
Joined: Fri Jul 18, 2008 10:13 am
Primary DAW OS: Unspecified

Re: Ultralite mkIII loses FW connection

Postby mikehalloran » Sat Apr 07, 2012 11:28 am

There are too many running Lion without this problem.

Have you updated to the latest drivers?

Have you logged a tech support case on this? If there is old software causing a conflict, MOTU will likely know.

Apple has released a number of patches in the last few weeks - some yesterday. Make sure that everything is up to date.

My gut says that you have a FW issue. Certain MacBooks and PowerBooks are becoming notorious for this.

Re-set the PRAM. This has fixed FW issues for many - myself included.

Get rid of duplicate fonts by using FontBook.app - it takes a few seconds. You would be surprised how many things run better in SL and Lion when you do - including DP, Finale and Word.

Do update your signature to tell us what you are running. This helps us narrow our guesswork on things like this.
July 2010 iMac 2.93G i7 Quad-core with OWC eSATA mod, 20G RAM, OS 10.9.4
828mkII FW; MIDI Timepiece MTP/AV USB with Intel Upgrade chip; DP 8.06 64bit, DP 7.24; IK, mda, NI, Izotope, PSP & Antares plugs, MachFive 3.2.1
LogicStudio 9.1.8, LogicPro X 10.0.6 Finale 2014c, Encore 5.0.7, DSP-Quatro 4.2.4, QuickTime Pro 7.6.6, SmartScore X2 10.5.5, Toast 11.2
Test machine: G4-733: OS 10.4.11 / OS 9.2; DP 5.13; Encore 5.05 & 4.5.5; Toast 9.07b, other legacy apps
User avatar
mikehalloran
 
Posts: 3755
Joined: Sun Jan 25, 2009 6:08 pm
Location: Sillie Con Valey
Primary DAW OS: MacOS

Re: Ultralite mkIII loses FW connection

Postby micihch » Wed Apr 11, 2012 7:40 pm

Thanks, had to send it to support, suddenly the Param Knob wasn't functioning anymore.
Hope that this is somehow related to the connection problems, because I really tried everything (OK, a complete reinstall of the OS would be the last thing to try).

Mike
(the sig is still up to date)
Intel iMac 2.4GHz, 24'', 4GB Ram
DP 7.24
Motu Ultralite mk3
micihch
 
Posts: 19
Joined: Fri Jul 18, 2008 10:13 am
Primary DAW OS: Unspecified

Re: Ultralite mkIII loses FW connection

Postby mikehalloran » Fri Apr 13, 2012 8:13 pm

What happened when you reset the PRAM?
July 2010 iMac 2.93G i7 Quad-core with OWC eSATA mod, 20G RAM, OS 10.9.4
828mkII FW; MIDI Timepiece MTP/AV USB with Intel Upgrade chip; DP 8.06 64bit, DP 7.24; IK, mda, NI, Izotope, PSP & Antares plugs, MachFive 3.2.1
LogicStudio 9.1.8, LogicPro X 10.0.6 Finale 2014c, Encore 5.0.7, DSP-Quatro 4.2.4, QuickTime Pro 7.6.6, SmartScore X2 10.5.5, Toast 11.2
Test machine: G4-733: OS 10.4.11 / OS 9.2; DP 5.13; Encore 5.05 & 4.5.5; Toast 9.07b, other legacy apps
User avatar
mikehalloran
 
Posts: 3755
Joined: Sun Jan 25, 2009 6:08 pm
Location: Sillie Con Valey
Primary DAW OS: MacOS

Re: Ultralite mkIII loses FW connection

Postby micihch » Sat Apr 14, 2012 2:01 am

Didn't help.
When I tried to reset the Ultralite I realized that the
Param knob didn't work (pressing function worked, but turning
the knob had no effect).
I sent it to the local support (I'm in Europe), I'll post the result.
Thanks for the support!
Intel iMac 2.4GHz, 24'', 4GB Ram
DP 7.24
Motu Ultralite mk3
micihch
 
Posts: 19
Joined: Fri Jul 18, 2008 10:13 am
Primary DAW OS: Unspecified

Re: Ultralite mkIII loses FW connection

Postby micihch » Wed Apr 18, 2012 2:14 am

Got a new Ultralite from Support!
Hope it will work like before (no FW connection dropouts)...
Intel iMac 2.4GHz, 24'', 4GB Ram
DP 7.24
Motu Ultralite mk3
micihch
 
Posts: 19
Joined: Fri Jul 18, 2008 10:13 am
Primary DAW OS: Unspecified

Re: Ultralite mkIII loses FW connection

Postby chupsie » Tue Dec 25, 2012 9:52 am

PARAM knob didn't work (pressing function worked, but turning the knob had no effect).

This is interesting. My ultralite is juuust beyond the warranty period and I just discovered that I'm having the same issue, so I can't get to any settings beyond the first page or even put the interface into USB mode and I have a big gig in less than 3 weeks… :cry:
How fast does MOTU usually resolve things like that in the US? :mumble:
Is there a way to possibly fix this yourself? :smash:

P.S. Interestingly enough, turning the PARAM knob works exactly once after booting up the interface and then stops to.
chupsie
 
Posts: 1
Joined: Tue Dec 25, 2012 9:33 am
Primary DAW OS: Windows


Return to MOTU Hardware & Mac OSX

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


Who is online

In total there are 0 users online :: 0 registered, 0 hidden and 0 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 151 on Tue Jan 28, 2014 1:07 pm

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

Login Form