It is currently Thu Jul 20, 2017 11:49 pm
   
Text Size

WaveShell .vst failing check?

For seeking technical help with Digital Performer and/or plug-ins on Windows.

Moderators: James Steele, Shooshie

Forum rules
This forum is for seeking solutions to technical problems involving Digital Performer and/or plug-ins on Windows, as well as feature requests, criticisms, comparison to other DAWs.

WaveShell .vst failing check?

Postby PoliticalBonobo » Sun Mar 20, 2016 6:53 pm

All of a sudden DP9.02 is failing WaveShell-VST 9.6_x64 during plugin check and I don't know why. Now DP doesn't show any available Waves plugins for me to use. I haven't used any Waves plugs for a while (maybe a week or two?) but now it doesn't work.

I've reinstalled my waves plugins through Waves Central multiple times and reinstalled DP9 and deleted the Preferences file. I don't understand what could've happened.

Edit: WaveShell .vst is in the folder it automatically installs to, Program Files -> VSTPlugins.
DP9.13 64bit, Windows 10 Pro 64bit, UA Apollo FireWire interface, Desktop: Intel i7 5820K at 4.0ghz, MSI X99A Gaming 7 mobo, 32gb RAM (DDR4 at 2133 mhz), MSI GTX 960 2GD5T 2GB, 512GB Samsung 950 Pro m.2 SSD (project/system drive). VEP 6
PoliticalBonobo
 
Posts: 183
Joined: Sat May 23, 2015 7:38 pm
Location: Denver, Colorado
Primary DAW OS: Windows

Re: WaveShell .vst failing check?

Postby bayswater » Sun Mar 20, 2016 9:01 pm

I recently has a similar problem where a number of waves plugins disappeared for no reason I could see. I tried to reinstall, without success, and Waves support directed me to this page. Maybe you already did this, but if not, it worked for me. It involved deleting a lot of stuff in several steps.

http://www.waves.com/support/error-duri ... es-central
iMac 27" i7 16G, DP 8.07/9.02 & OS 10.12.3, Logic 10.3.1, Scarlett 18i8
MBP 16G DP 9.12 & OS 10.12.3, Lexicon Alpha
Dual 2.0G G5 PCI 2G, DP 7.24 & OS 10.5.8, 2408 MKII, UAD-1
User avatar
bayswater
 
Posts: 7908
Joined: Fri Feb 16, 2007 10:06 pm
Location: Vancouver
Primary DAW OS: MacOS

Re: WaveShell .vst failing check?

Postby PoliticalBonobo » Mon Mar 21, 2016 7:50 pm

bayswater wrote:I recently has a similar problem where a number of waves plugins disappeared for no reason I could see. I tried to reinstall, without success, and Waves support directed me to this page. Maybe you already did this, but if not, it worked for me. It involved deleting a lot of stuff in several steps.

http://www.waves.com/support/error-duri ... es-central


Thanks for the link. I went through the steps a few times but to no avail! I don't get it. Pretty frustrating. Guess I'll be making a call to Waves.
DP9.13 64bit, Windows 10 Pro 64bit, UA Apollo FireWire interface, Desktop: Intel i7 5820K at 4.0ghz, MSI X99A Gaming 7 mobo, 32gb RAM (DDR4 at 2133 mhz), MSI GTX 960 2GD5T 2GB, 512GB Samsung 950 Pro m.2 SSD (project/system drive). VEP 6
PoliticalBonobo
 
Posts: 183
Joined: Sat May 23, 2015 7:38 pm
Location: Denver, Colorado
Primary DAW OS: Windows

Re: WaveShell .vst failing check?

Postby PoliticalBonobo » Mon Mar 21, 2016 9:18 pm

Called Waves. Good customer service, but unfortunately they couldn't resolve the issue. I thought maybe it was the latest Windows 10 update that installed, so I uninstalled it. Still no luck.

Wow, this sucks! I'm not sure what's left besides reinstalling Windows. :vomit:
DP9.13 64bit, Windows 10 Pro 64bit, UA Apollo FireWire interface, Desktop: Intel i7 5820K at 4.0ghz, MSI X99A Gaming 7 mobo, 32gb RAM (DDR4 at 2133 mhz), MSI GTX 960 2GD5T 2GB, 512GB Samsung 950 Pro m.2 SSD (project/system drive). VEP 6
PoliticalBonobo
 
Posts: 183
Joined: Sat May 23, 2015 7:38 pm
Location: Denver, Colorado
Primary DAW OS: Windows

Re: WaveShell .vst failing check?

Postby PoliticalBonobo » Tue Mar 22, 2016 5:25 pm

Got it working! :dance:
I uninstalled DP9, uninstalled my Waves Plugins (using Central) and uninstalled Central. Then I deleted any file that had 'Waves' in the name. Then I installed DP9, installed Central, copied my licenses back to the Waves Cloud, then I did the Easy Install of all the plugins. Restarted between all the uninstalls and installs. Voila!
DP9.13 64bit, Windows 10 Pro 64bit, UA Apollo FireWire interface, Desktop: Intel i7 5820K at 4.0ghz, MSI X99A Gaming 7 mobo, 32gb RAM (DDR4 at 2133 mhz), MSI GTX 960 2GD5T 2GB, 512GB Samsung 950 Pro m.2 SSD (project/system drive). VEP 6
PoliticalBonobo
 
Posts: 183
Joined: Sat May 23, 2015 7:38 pm
Location: Denver, Colorado
Primary DAW OS: Windows

Re: WaveShell .vst failing check?

Postby MIDI Life Crisis » Tue Mar 22, 2016 8:52 pm

Waves is like lightning; it keeps striking again and again and again.
2013 Mac Pro 32GB RAM

OSX 10.12.3; DP 9.02; Track 16 Finale 2014.5

http://www.MIDI-Life-Crisis.com
User avatar
MIDI Life Crisis
 
Posts: 23876
Joined: Wed May 18, 2005 10:01 pm
Primary DAW OS: MacOS

Re: WaveShell .vst failing check?

Postby Mathematics » Tue Mar 29, 2016 10:49 pm

I'm glad you got it working! I ran into the same problem after the release of the new Waves update manager. It sounds like your problem may have been something a bit more serious but I am just volunteering this simple "click-and-drop" solution for others only because it worked for me. I would suggest to try this first as it will only take a few seconds. If it doesn't work, try the aforementioned post as your Plan B.
Anyway, the solution that worked for me was to simply copy the 64-bit WaveShell VST 9.x_x64.dll file from the new default location the manager installs to, back into your custom folder. Apparently the new Waves manager moves things around by default. Here's the link with the details:

http://www.waves.com/support/how-to-ins ... vst-folder
PC, Win7, DP 9.12, i7/Xeon multi-system gigabit network, Live 9 Suite, Pro Tools, M4L, Melodyne, Waves, Wave Arts, Native Instruments, Xfer, Spectralayers 3, Vienna, EastWest, Izotope, Mackie, Yamaha, AVID, Adobe, MOTU 2408mk3, ART, Rode, Tascam, Sennheiser, dbx, Korg, Akai
Mathematics
 
Posts: 67
Joined: Wed May 27, 2015 4:18 am
Location: Los Angeles, CA
Primary DAW OS: Windows


Return to Digital Performer [Windows]: Troubleshooting/Criticism

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 151 on Tue Jan 28, 2014 1:07 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

Login Form