It is currently Sun Dec 10, 2017 5:10 pm
   
Text Size

Memory Cycle - first note dropped on repeat

For seeking technical help with Digital Performer and/or plug-ins on Windows.

Moderators: James Steele, Shooshie

Forum rules
This forum is for seeking solutions to technical problems involving Digital Performer and/or plug-ins on Windows, as well as feature requests, criticisms, comparison to other DAWs.

Memory Cycle - first note dropped on repeat

Postby kdm » Wed Oct 07, 2015 2:30 pm

With MIDI tracks, I'm finding that Memory Cycle always drops the first note of the section on repeat, even if the note start is on or just after the first beat (I've found the first note has to be close to a 16th after the first beat, over 100bpm or so, to prevent it from being dropped).

Repro:
1 - Record MIDI phrase
2 - Hard quantize to ensure notes don't start before the first beat
3 - Set memory cycle
4 - On playback start, from the first bar of the cycle, the first notes play, but on each repeat, the first note is dropped.

Is this a known issue? Any solution?

So far my only workaround is to shift the memory cycle range just before the first beat of the first bar, and ending the same amount just before the end of the last bar (when having a bar to bar repeat section is necessary).
kdm
 
Posts: 162
Joined: Sat Mar 03, 2007 8:16 pm
Primary DAW OS: Windows

Re: Memory Cycle - first note dropped on repeat

Postby bayswater » Wed Oct 07, 2015 6:21 pm

Not an issue I know about, at least on the Mac. Do you have some sort of timing or grid offset in effect?
2009 iMac 27" i7 16G, DP 8.07/9.02/9.5 & OS 10.12.6, Logic 10.3.2, Scarlett 18i8
2011 MBP 16G DP 9.5 & OS 10.12.6, Lexicon Alpha
Dual 2.0G G5 PCI 2G, DP 7.24 & OS 10.5.8, 2408 MKII, UAD-1
User avatar
bayswater
 
Posts: 8154
Joined: Fri Feb 16, 2007 10:06 pm
Location: Vancouver
Primary DAW OS: MacOS

Re: Memory Cycle - first note dropped on repeat

Postby Robert Randolph » Wed Oct 07, 2015 8:02 pm

Do you have any latency inducing plugins on the track or sends?

I've had that cause similar issues in the past.
User avatar
Robert Randolph
 
Posts: 887
Joined: Tue Apr 29, 2014 6:50 am
Location: St. Petersburg, Florida
Primary DAW OS: MacOS

Re: Memory Cycle - first note dropped on repeat

Postby kdm » Wed Oct 07, 2015 9:27 pm

I do have latency plugins (convo and algo reverbs) on sends, but plugin delay compensation should adjust for that. If it works on first playback, it should work on repeats as well.

I'll test tomorrow. If that is the cause, it could be a bug in PDC. I have seen delays when editing MIDI during playback - DP will lag on that track a bit while processing edit changes.

As far as I know I don't have an offset (is there a memory cycle offset somewhere?).
kdm
 
Posts: 162
Joined: Sat Mar 03, 2007 8:16 pm
Primary DAW OS: Windows

Re: Memory Cycle - first note dropped on repeat

Postby blueslash » Wed Mar 30, 2016 7:45 pm

I know this is an old post, but I ran into this issue today. First notes would only play if I set my loop points (highlight with selector) on the MIDI track that wouldn't play first notes on repeat. If I set the loop points anywhere else, I'd get the same problem.

Strange :shock:
User avatar
blueslash
 
Posts: 39
Joined: Thu Dec 04, 2014 9:12 pm
Location: Hamilton, Ontario
Primary DAW OS: Windows

Re: Memory Cycle - first note dropped on repeat

Postby stubbsonic » Wed Mar 30, 2016 8:17 pm

This is worrying. Seems to fall into this category of problems that MOTU needs to address. It would be good if you could send the tracks (and all other pertinent details about your system) to MOTU to see if they can replicated it on their end.
RMBP (2.6 i7), FF800, OS 10.10.5, DP8, Kontakt, Reaktor, K2661S, K2500RS, iPad4, (also an old sawtooth G4 with a UAD-1 for legacy apps).

http://www.jonstubbsmusic.com
User avatar
stubbsonic
 
Posts: 2518
Joined: Fri Dec 22, 2006 1:56 pm
Primary DAW OS: MacOS

Re: Memory Cycle - first note dropped on repeat

Postby blueslash » Sat Apr 02, 2016 8:14 am

Yeah, I have a list of things, but I'm waiting until I upgrade to 9. Hoping a lot of my bugs are related to DP being the first version for PC.

Came across a similar problem in the song window. If I repeat a chunk by dragging from Chunks window (or alt dragging in the song window), all the repeated chunks don't play everything at the beginning of the chunk, but everything kicks in by about the second beat.

Strangely, if I duplicate the chunk and drag the duplicate in, all is fine.
User avatar
blueslash
 
Posts: 39
Joined: Thu Dec 04, 2014 9:12 pm
Location: Hamilton, Ontario
Primary DAW OS: Windows


Return to Digital Performer [Windows]: Troubleshooting/Criticism

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 151 on Tue Jan 28, 2014 1:07 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

Login Form