It is currently Tue Jan 23, 2018 5:15 am
   
Text Size

Unable to Save AU Plugin Presets—SOLVED

Discussion of Digital Performer use, optimization, tips and techniques on MacOS.

Moderators: James Steele, Shooshie

Forum rules
This forum is for most discussion related to the use and optimization of Digital Performer [MacOS] and plug-ins as well as tips and techniques. It is NOT for troubleshooting technical issues, complaints, feature requests, or "Comparative DAW 101."

Unable to Save AU Plugin Presets—SOLVED

Postby Rick Cornish » Tue Oct 31, 2017 12:18 pm

Hi gang.....
I just discovered I am unable to save presets on my AU plugins.
MAS plugins work fine.
Waves plugs (which have a separate load/save toolbar) seem to work OK.
It's the "Save Preset as..." command in the DP "shell" that holds AU plugins, that's giving me an error chime and nothing else.

Anyone else seeing this? Any ideas on how to work around?

Thanks.
Last edited by Rick Cornish on Fri Nov 10, 2017 11:14 am, edited 3 times in total.
Rick Cornish

DP 9.51 (64-bit) on late-2013 MacPro (3.5GHz 6-core, 64GB RAM, 1tB int. SSD + two 500gB ext. TB SSDs), 27" Cinema Display, Mac OS 10.12.6, VIs from MOTU, Spectrasonics, NI, UVI, 8dio, Rob Papen, Soniccouture, East West, Spitfire Audio, Heavyocity, Vir2, and more; plus Waves 9, Brainworx, Wavesfactory, Vengeance, PSP, UVI, Valhalla DSP, and other assorted FX plug-ins, Roland A-88, Apogee Quartet, Genelec 1032a (w/1092 sub), and Westlake BBSM4 monitors, Gibson HR Fusion III.
User avatar
Rick Cornish
 
Posts: 506
Joined: Sun Feb 17, 2013 10:07 pm
Location: Ely, MN USA
Primary DAW OS: MacOS

Re: Unable to Save Presets

Postby Gravity Jim » Tue Oct 31, 2017 12:31 pm

Rick, I'm sorry to say I can't help, other than to say that I am not seeing that behavior here. DP is saving plug-in presets even in my most oddball plugs... Scuffham Amps, ReLab LX480, etc.
Jim Bordner
http://www.gravitymusic.com
MacPro 5,1 (3.33Ghz 12-core), 32g RAM, OS X 10.13.3 Beta • MOTU 896mk3 • MOTU DP 9.5.1 • Logic Pro X 10.2.5 • Waves Diamond, UAD-2, Slate Digital, Komplete, Omnisphere 2, LASS, CineSamples, Chipsounds, V Collection 5, Korg Legacy • Roland & Yamaha hardware • Fender, Gibson, Godin, Danelectro, Line 6, Warmoth, Hofner and Cedar Creek guitars, Fuchs ODS amp
User avatar
Gravity Jim
 
Posts: 1832
Joined: Wed Apr 30, 2008 2:55 am
Location: Santa Rosa, CA
Primary DAW OS: MacOS

Re: Unable to Save Presets

Postby Rick Cornish » Tue Oct 31, 2017 12:51 pm

Thanks, Jim.

BTW: Tested and v9.13 is doing the same thing.
Rick Cornish

DP 9.51 (64-bit) on late-2013 MacPro (3.5GHz 6-core, 64GB RAM, 1tB int. SSD + two 500gB ext. TB SSDs), 27" Cinema Display, Mac OS 10.12.6, VIs from MOTU, Spectrasonics, NI, UVI, 8dio, Rob Papen, Soniccouture, East West, Spitfire Audio, Heavyocity, Vir2, and more; plus Waves 9, Brainworx, Wavesfactory, Vengeance, PSP, UVI, Valhalla DSP, and other assorted FX plug-ins, Roland A-88, Apogee Quartet, Genelec 1032a (w/1092 sub), and Westlake BBSM4 monitors, Gibson HR Fusion III.
User avatar
Rick Cornish
 
Posts: 506
Joined: Sun Feb 17, 2013 10:07 pm
Location: Ely, MN USA
Primary DAW OS: MacOS

Re: Unable to Save Presets

Postby cuttime » Tue Oct 31, 2017 1:15 pm

Not seeing that here, either. Perhaps you should check the write privileges of the preset folder?
Traveler DP9.51 Unisyn 10.6.8 and 10.13.1 i7 iMac 16G
User avatar
cuttime
 
Posts: 2997
Joined: Sun May 15, 2005 10:01 pm
Primary DAW OS: MacOS

Re: Unable to Save Presets

Postby mikehalloran » Tue Oct 31, 2017 5:33 pm

Have you tried 9.51 yet?
July 2010 iMac 2.93G i7 Quad, OWC eSATA mod, 32G RAM, OS 10.13.1
828mkII FW; MOTU MTP/AV USB with Firmware 2.0.1; DP 9.5.1; IK-NI-Izotope-PSP-Garritan Antares, 32Lives, MachFive 3.2.1
LogicPro X 10.3.2, Finale 25.5, 2014.5, Encore 5.0.7, Notion 6, Overture 5, TwistedWave 1.18, DSP-Q 4.4, QuickTime Pro 7.6.6, SmartScore Pro X2 10.5.5, Toast 16
Test machine: G4-1K Dual Processor: OS 10.4.11 / OS 9.2.2; DP 5.13; Encore 5.05 & 4.5.5; Toast 9.07b, legacy apps
User avatar
mikehalloran
 
Posts: 8999
Joined: Sun Jan 25, 2009 6:08 pm
Location: Sillie Con Valley
Primary DAW OS: MacOS

Re: Unable to Save Presets

Postby Rick Cornish » Tue Oct 31, 2017 5:39 pm

mikehalloran wrote:Have you tried 9.51 yet?



Nope.... until I saw your message, Mike, I hadn’t heard of any upgrades after 9.5. I will definitely look into it tomorrow.
Rick Cornish

DP 9.51 (64-bit) on late-2013 MacPro (3.5GHz 6-core, 64GB RAM, 1tB int. SSD + two 500gB ext. TB SSDs), 27" Cinema Display, Mac OS 10.12.6, VIs from MOTU, Spectrasonics, NI, UVI, 8dio, Rob Papen, Soniccouture, East West, Spitfire Audio, Heavyocity, Vir2, and more; plus Waves 9, Brainworx, Wavesfactory, Vengeance, PSP, UVI, Valhalla DSP, and other assorted FX plug-ins, Roland A-88, Apogee Quartet, Genelec 1032a (w/1092 sub), and Westlake BBSM4 monitors, Gibson HR Fusion III.
User avatar
Rick Cornish
 
Posts: 506
Joined: Sun Feb 17, 2013 10:07 pm
Location: Ely, MN USA
Primary DAW OS: MacOS

Re: Unable to Save Presets

Postby stubbsonic » Wed Nov 01, 2017 11:31 am

It could be a permissions issue. If DP tries to write to a folder in the Library, it can sometimes hit a snag.

I was just doing a little gig and had one incident where a plugin wouldn't save a preset, but the plugin had it's own preset system, which did work.
RMBP (2.6 i7), FF800, OS 10.10.5, DP8, Kontakt, Reaktor, K2661S, K2500RS, iPad4, (also an old sawtooth G4 with a UAD-1 for legacy apps).

http://www.jonstubbsmusic.com
User avatar
stubbsonic
 
Posts: 2567
Joined: Fri Dec 22, 2006 1:56 pm
Primary DAW OS: MacOS

Re: Unable to Save Presets

Postby Shooshie » Thu Nov 02, 2017 7:34 am

I'd place my bets on what others have said: permissions in the folder hierarchy where those are stored.
Or corrupted prefs or something along those lines. Its not DP. I would be dead in the water without my user presets, and they're all working fine.

Shooshie
|l| OS X 10.11.6 |l| DP 9.13 |l| 2.4 GHz 12-Core MacPro Mid-2012 |l| 40GB RAM |l| Mach5.3 |l| Waves 9.x |l| Altiverb |l| Ivory 2 New York Steinway |l| Wallander WIVI 2.30 Winds, Brass, Saxes |l| Garritan Aria |l| VSL 5.3.1 and VSL Pro 2.3.1 |l| Yamaha WX-5 MIDI Wind Controller |l| Roland FC-300 |l|
User avatar
Shooshie
 
Posts: 19783
Joined: Sat Oct 16, 2004 10:01 pm
Location: Dallas
Primary DAW OS: MacOS

Re: Unable to Save Presets

Postby ccrane » Thu Nov 02, 2017 9:28 am

If not a permissions issue, it could be a folder location issue, i.e., user Library vs system Library, as there are Audio and Preset folders in both locations and DP may be looking at the wrong folder.

If you were able to previously save your presets, this may not apply, but still may be worth checking if changing permissions does not work.

Solution: If unable to save a preset and additionally, "Reveal presets in Finder" does nothing, than usually a new preset folder must be manually made in one of the Library/Audio/presets folders. This requires making a Manufacturer folder (ex. FabFilter) inside the Presets folder, and then nested inside the Manufacturer folder, another folder with the plug-in name (ex. FF Pro-L).
User avatar
ccrane
 
Posts: 197
Joined: Mon Apr 02, 2007 6:15 pm
Location: Florida
Primary DAW OS: Unspecified

Re: Unable to Save Presets

Postby James Steele » Thu Nov 02, 2017 10:33 am

Hmmm... I've had this issue frequently. I would just try to save presets from the plug-in's UI. Any time I try to save a preset from then menu on the DP window enclosing the plug, I'd have issues. I need to look into this when I have time.
JamesSteele.com | Dean Guitars | Facebook | Google+ | Twitter

MacPro5,1 12-Core 3.33, 48GB RAM, macOS 10.12.6, ATI 5770, DP 9.5, MOTU HD192, 24I/O, UAD-2 Duo, Lucid GENx192, HV-3C, Red Type B, Dean guitars, Marshall amps, etc., etc.!
User avatar
James Steele
Site Administrator
 
Posts: 17024
Joined: Fri Oct 15, 2004 10:01 pm
Location: San Diego, CA - U.S.A.
Primary DAW OS: MacOS

Unable to Save AU Plugin Presets

Postby Rick Cornish » Thu Nov 02, 2017 10:50 am

Quick update for you: I just got this back from user support at Plugin Alliance…

There are a number of plugins (some of which we sell) that use their own built-in preset system. For those types of plugins, the ability to save custom presets does not depend on the functionality of the DAW being used. However, in the case of Brainworx plugins, it does depend on the functionality of the DAW, because Brainworx plugins do not use a built-in preset system.

I've unfortunately been unable to determine DP9 supports saving custom presets with third-party plugins. I definitely recommend contacting MOTU support about it. Please make sure to mention that the plugins you're using don't have their own preset manager.


I have tested dozens of AU plugins. The ones that have their own built-in preset managers (like Waves) work as expected. I was unable to find an AU plugin that DIDN'T have a built-in preset manager which was able to save a preset in DP. (All these list presets in DP's shell). Most just give me a system beep when I try to save. Only one (SoftTube's free "Saturation Knob") allowed me to save and specify a name, but then popped up a system error from File I/O stating "Access denied. Insufficient access privileges for the operation. (-5000)" I did re-check privileges for all folders in the file tree and all show my user account with full read/write privileges.

I have opened a TechLink at MOTU.com.

(edited the subject to be more descriptive)
Rick Cornish

DP 9.51 (64-bit) on late-2013 MacPro (3.5GHz 6-core, 64GB RAM, 1tB int. SSD + two 500gB ext. TB SSDs), 27" Cinema Display, Mac OS 10.12.6, VIs from MOTU, Spectrasonics, NI, UVI, 8dio, Rob Papen, Soniccouture, East West, Spitfire Audio, Heavyocity, Vir2, and more; plus Waves 9, Brainworx, Wavesfactory, Vengeance, PSP, UVI, Valhalla DSP, and other assorted FX plug-ins, Roland A-88, Apogee Quartet, Genelec 1032a (w/1092 sub), and Westlake BBSM4 monitors, Gibson HR Fusion III.
User avatar
Rick Cornish
 
Posts: 506
Joined: Sun Feb 17, 2013 10:07 pm
Location: Ely, MN USA
Primary DAW OS: MacOS

Re: Unable to Save AU Plugin Presets

Postby bleach30 » Sun Nov 05, 2017 1:47 pm

Oh thank goodness it isn't just me!

Yes I have this issue as well however, for me, on my Mac at home I can't save MOTU presets but third party works and at my studio I can't save ANY presets.

At home this started with version 9. Previous version (8.XX) saved all presets just fine. At the studio it was a brand new iMac with a fresh install of 9 and NO presets can be saved (other than those that use own system) and that includes the latest release.

I've gone through the plugin folders and checked read/write permissions and all are fine and trashed pref.

irritating
bleach30
 
Posts: 144
Joined: Mon Mar 21, 2005 11:01 pm
Location: Houston, TX.
Primary DAW OS: MacOS

Re: Unable to Save AU Plugin Presets

Postby Rick Cornish » Mon Nov 06, 2017 7:20 am

bleach30 wrote:Oh thank goodness it isn't just me!

Yes I have this issue as well however, for me, on my Mac at home I can't save MOTU presets but third party works and at my studio I can't save ANY presets.

At home this started with version 9. Previous version (8.XX) saved all presets just fine. At the studio it was a brand new iMac with a fresh install of 9 and NO presets can be saved (other than those that use own system) and that includes the latest release.

I've gone through the plugin folders and checked read/write permissions and all are fine and trashed pref.

irritating


So your problem is the OPPOSITE of mine?

For me, I have no problem saving user presets for MAS plug-ins. It’s the third-party AU plugs—those that don’t have a built-in preset manager (like Waves)—where I cannot save user presets.

Methinks that would be a different issue.
Rick Cornish

DP 9.51 (64-bit) on late-2013 MacPro (3.5GHz 6-core, 64GB RAM, 1tB int. SSD + two 500gB ext. TB SSDs), 27" Cinema Display, Mac OS 10.12.6, VIs from MOTU, Spectrasonics, NI, UVI, 8dio, Rob Papen, Soniccouture, East West, Spitfire Audio, Heavyocity, Vir2, and more; plus Waves 9, Brainworx, Wavesfactory, Vengeance, PSP, UVI, Valhalla DSP, and other assorted FX plug-ins, Roland A-88, Apogee Quartet, Genelec 1032a (w/1092 sub), and Westlake BBSM4 monitors, Gibson HR Fusion III.
User avatar
Rick Cornish
 
Posts: 506
Joined: Sun Feb 17, 2013 10:07 pm
Location: Ely, MN USA
Primary DAW OS: MacOS

Re: Unable to Save AU Plugin Presets

Postby buzzsmith » Mon Nov 06, 2017 7:52 am

I'm about 50/50 successful trying to save Spectrasonics user presets. I even open the preset folder for Stylus, for instance) to see if the preset gets correctly saved.

If it shows a size of 6KB, then I know that it was not saved.

It's hit or miss.

So, I (tediously) mark each Stylus, Trilian or Omnisphere track with the exact routing to the sound that I need.

Many times, especially with Trilian, the preset name shows but it wasn't loaded. If I choose that exact same preset from the preset menu, the preset will load correctly.

More research needed...

Buzzy


Sent from my iPad using Tapatalk
Early 2009 Mac Pro 4,1>5,1 3.33 GHz Hex Core Intel Xeon OS X 10.8.5 SSD (32 gigs RAM)
DP 9.01 PCI-424e / original 2408, 2408mkII, 24I/O, MTP-AV

Yamaha C7 Conservatory Grand
Hammond B-3 / Leslie 145
Focal Twin6 Be(s)

User avatar
buzzsmith
 
Posts: 2996
Joined: Mon Dec 27, 2004 11:01 pm
Location: Houston
Primary DAW OS: MacOS

Re: Unable to Save AU Plugin Presets

Postby Rick Cornish » Mon Nov 06, 2017 8:33 am

buzzsmith wrote:I'm about 50/50 successful trying to save Spectrasonics user presets. I even open the preset folder for Stylus, for instance) to see if the preset gets correctly saved.

If it shows a size of 6KB, then I know that it was not saved.

It's hit or miss.

So, I (tediously) mark each Stylus, Trilian or Omnisphere track with the exact routing to the sound that I need.

Many times, especially with Trilian, the preset name shows but it wasn't loaded. If I choose that exact same preset from the preset menu, the preset will load correctly.

More research needed...

Buzzy


Sent from my iPad using Tapatalk


For VIs (like Stylus), I always use the built-in preset manager and have never had a problem. The issue I'm reporting is with 3rd party AU effects plugins like those from SoundToys or PlugIn Alliance that reply on saving user patches via DP's "shell."
Rick Cornish

DP 9.51 (64-bit) on late-2013 MacPro (3.5GHz 6-core, 64GB RAM, 1tB int. SSD + two 500gB ext. TB SSDs), 27" Cinema Display, Mac OS 10.12.6, VIs from MOTU, Spectrasonics, NI, UVI, 8dio, Rob Papen, Soniccouture, East West, Spitfire Audio, Heavyocity, Vir2, and more; plus Waves 9, Brainworx, Wavesfactory, Vengeance, PSP, UVI, Valhalla DSP, and other assorted FX plug-ins, Roland A-88, Apogee Quartet, Genelec 1032a (w/1092 sub), and Westlake BBSM4 monitors, Gibson HR Fusion III.
User avatar
Rick Cornish
 
Posts: 506
Joined: Sun Feb 17, 2013 10:07 pm
Location: Ely, MN USA
Primary DAW OS: MacOS

Next

Return to Digital Performer [MacOS]: Usage, Techniques, Tips & Optimization

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


Who is online

In total there are 3 users online :: 0 registered, 0 hidden and 3 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 151 on Tue Jan 28, 2014 1:07 pm

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

Login Form