It is currently Sat Jan 20, 2018 6:12 am
   
Text Size

Wanting a solid control surface for DP 9.5

Discussion of Digital Performer use, optimization, tips and techniques on MacOS.

Moderators: James Steele, Shooshie

Forum rules
This forum is for most discussion related to the use and optimization of Digital Performer [MacOS] and plug-ins as well as tips and techniques. It is NOT for troubleshooting technical issues, complaints, feature requests, or "Comparative DAW 101."

Wanting a solid control surface for DP 9.5

Postby dhelpling » Mon Oct 02, 2017 10:41 am

I would love any advice from users who actually own and use a control surface with DP9. Something small form-factor and of a quality build - money doesn't matter if it works (not touch-screen). Must have high-end faders, well-placed transport controls and a clean layout. I love the concept and design of the Softube Console 1 MKII and may get one of those in addition to an actual control surface if they would work well together. Avid Artist Mix & Waves Platform M look nice... Thank you in advance!
User avatar
dhelpling
 
Posts: 25
Joined: Wed Feb 05, 2014 10:11 am
Location: San Diego
Primary DAW OS: MacOS

Re: Wanting a solid control surface for DP 9.5

Postby dbender » Mon Oct 02, 2017 11:02 am

I'm eyeing a Behringer X-Touch. So especially interested hearing from people who have used that.
iMac 3.0 GHz, 8 GHz ram, OS 10.6.4, MOTU 828 Mk II, MOTU MIDI Express-XT (x2), KRK Rokit 6's, Novation Remote Zero SL, Radikal SAC-2k, Triton rack maxed out, Matrix 1000, Handsonic HPD-15 drum pads, tons 'o VI's.....
User avatar
dbender
 
Posts: 306
Joined: Thu Apr 27, 2006 1:10 pm
Location: San Francisco
Primary DAW OS: Unspecified

Re: Wanting a solid control surface for DP 9.5

Postby dhelpling » Mon Oct 02, 2017 11:06 am

Does DP 9 speak EUCON? If so, is it solid and reliable? the Avid S3 looks wonderful - https://vintageking.com/avid-s3-control-surface
User avatar
dhelpling
 
Posts: 25
Joined: Wed Feb 05, 2014 10:11 am
Location: San Diego
Primary DAW OS: MacOS

Re: Wanting a solid control surface for DP 9.5

Postby Gravity Jim » Mon Oct 02, 2017 1:45 pm

I'm using an Icon (not Waves) Platform-M and love it. Everything you need, nothing you don't, the lowest priced motorized-fader CS on the market. Solid build with a (mostly) metal case and good touch-sensitive faders. Tried three other control surfaces before settling on this, and it's a perfect fit for my desktop and my workflow.
Jim Bordner
http://www.gravitymusic.com
MacPro 5,1 (3.33Ghz 12-core), 32g RAM, OS X 10.13.3 Beta • MOTU 896mk3 • MOTU DP 9.5.1 • Logic Pro X 10.2.5 • Waves Diamond, UAD-2, Slate Digital, Komplete, Omnisphere 2, LASS, CineSamples, Chipsounds, V Collection 5, Korg Legacy • Roland & Yamaha hardware • Fender, Gibson, Godin, Danelectro, Line 6, Warmoth, Hofner and Cedar Creek guitars, Fuchs ODS amp
User avatar
Gravity Jim
 
Posts: 1830
Joined: Wed Apr 30, 2008 2:55 am
Location: Santa Rosa, CA
Primary DAW OS: MacOS

Re: Wanting a solid control surface for DP 9.5

Postby dhelpling » Mon Oct 02, 2017 3:34 pm

Thanks for the response Jim! Do you use the LCD display with yours? What is with the WAVES branded version I am seeing currently for sale online? Also, how do you know what 8 channels you are controlling at any given time? Cheers!
User avatar
dhelpling
 
Posts: 25
Joined: Wed Feb 05, 2014 10:11 am
Location: San Diego
Primary DAW OS: MacOS

Re: Wanting a solid control surface for DP 9.5

Postby dhelpling » Mon Oct 02, 2017 3:35 pm

Regarding EUCON support and the Avid S3, MOTU replied with this:

"As I'm sure you can imagine, it's hard for all DAW manufacturers to announce full support across all control surface manufacturers. However, DP fully supports EuCon protocol so your board should work relatively well. We've done a fair share of testing with these S3 boards in the past, and from what I can remember they work pretty well from personal experience."

Sounds hopeful to me - any other opinions here?
User avatar
dhelpling
 
Posts: 25
Joined: Wed Feb 05, 2014 10:11 am
Location: San Diego
Primary DAW OS: MacOS

Re: Wanting a solid control surface for DP 9.5

Postby Gravity Jim » Mon Oct 02, 2017 3:49 pm

dhelpling wrote:Thanks for the response Jim! Do you use the LCD display with yours? What is with the WAVES branded version I am seeing currently for sale online? Also, how do you know what 8 channels you are controlling at any given time? Cheers!


It's easy... when you use it and hit the bank control, the DP Mixing Board collapses down to 8 channels, and switches to the next 8 with each press of the Bank button. I have 2 displays and keep the mixing board on the left display, with the Platform-M right under it.

I don't use the LCD and have no idea what's up with the Waves-branded version.
Jim Bordner
http://www.gravitymusic.com
MacPro 5,1 (3.33Ghz 12-core), 32g RAM, OS X 10.13.3 Beta • MOTU 896mk3 • MOTU DP 9.5.1 • Logic Pro X 10.2.5 • Waves Diamond, UAD-2, Slate Digital, Komplete, Omnisphere 2, LASS, CineSamples, Chipsounds, V Collection 5, Korg Legacy • Roland & Yamaha hardware • Fender, Gibson, Godin, Danelectro, Line 6, Warmoth, Hofner and Cedar Creek guitars, Fuchs ODS amp
User avatar
Gravity Jim
 
Posts: 1830
Joined: Wed Apr 30, 2008 2:55 am
Location: Santa Rosa, CA
Primary DAW OS: MacOS

Re: Wanting a solid control surface for DP 9.5

Postby bayswater » Tue Oct 03, 2017 8:27 am

Gravity Jim wrote:when you use it and hit the bank control, the DP Mixing Board collapses down to 8 channels

My BCF2000 does this but not always. Have you found any preferences or settings (in DP) that turn this on and off?

(BTW, the BCF is actually lower priced than the Icon, but as they say, there's a reason for that)
2009 iMac 27" i7 16G, DP 8.07/9.02/9.5 & OS 10.12.6, Logic 10.3.2, Scarlett 18i8
2011 MBP 16G DP 9.5 & OS 10.12.6, Lexicon Alpha
Dual 2.0G G5 PCI 2G, DP 7.24 & OS 10.5.8, 2408 MKII, UAD-1
User avatar
bayswater
 
Posts: 8196
Joined: Fri Feb 16, 2007 10:06 pm
Location: Vancouver
Primary DAW OS: MacOS

Re: Wanting a solid control surface for DP 9.5

Postby Gravity Jim » Tue Oct 03, 2017 11:48 am

bayswater wrote:
Gravity Jim wrote:when you use it and hit the bank control, the DP Mixing Board collapses down to 8 channels

My BCF2000 does this but not always. Have you found any preferences or settings (in DP) that turn this on and off?

(BTW, the BCF is actually lower priced than the Icon, but as they say, there's a reason for that)


No, I haven't. It did it when I plugged it in and always has. I have noticed that the mixing board has to have focus for it to work.

BTW, The BCF2000 has apparently been discontinued.
Jim Bordner
http://www.gravitymusic.com
MacPro 5,1 (3.33Ghz 12-core), 32g RAM, OS X 10.13.3 Beta • MOTU 896mk3 • MOTU DP 9.5.1 • Logic Pro X 10.2.5 • Waves Diamond, UAD-2, Slate Digital, Komplete, Omnisphere 2, LASS, CineSamples, Chipsounds, V Collection 5, Korg Legacy • Roland & Yamaha hardware • Fender, Gibson, Godin, Danelectro, Line 6, Warmoth, Hofner and Cedar Creek guitars, Fuchs ODS amp
User avatar
Gravity Jim
 
Posts: 1830
Joined: Wed Apr 30, 2008 2:55 am
Location: Santa Rosa, CA
Primary DAW OS: MacOS

Re: Wanting a solid control surface for DP 9.5

Postby terrybritton » Tue Oct 03, 2017 12:22 pm

Gravity Jim wrote:BTW, The BCF2000 has apparently been discontinued.


I bought the last one at Sweetwater a few months ago...

Terry
Computer: Dell XPS 8700-1751BLK | Intel i7 4790@3.6Mhz | 16GB DDR3 1600Mhz | Windows 10 Pro x64 |
MOTU 828 mk3 hybrid-USB

DAWs & Live: MOTU Digital Performer 9.5.1 | Cantabile 3 Performer
Keyboard Synths: Kawai K5000s; Korg Wavestation
Controllers: NI Komplete Kontrol S-88/S-49 Mk2, Maschine Jam;
Akai MPK249/225; Behringer BCF2000/FCB1010; Peavey PC 1600x
Rack Modules: Ensoniq ESQm, Yamaha TX81Z, Wavestation SR, Lexicon LXP-5

Tutorials: https://youtube.com/terryleighbritton
User avatar
terrybritton
 
Posts: 737
Joined: Thu Jun 04, 2015 8:45 am
Location: Elizabeth City, NC
Primary DAW OS: Windows

Re: Wanting a solid control surface for DP 9.5

Postby bayswater » Tue Oct 03, 2017 1:20 pm

Yes, Jim, you're right, the major distributors are listing it as discontinued including Sweetwater. I've seen them in local stores so thought they were still available. Amazon still has stock, as do some music store chains. I guess Mr B wants us to all move on to their new doodad.

I see they are going for about twice what I paid for mine, so there isn't much price advantage even if you can find one.
2009 iMac 27" i7 16G, DP 8.07/9.02/9.5 & OS 10.12.6, Logic 10.3.2, Scarlett 18i8
2011 MBP 16G DP 9.5 & OS 10.12.6, Lexicon Alpha
Dual 2.0G G5 PCI 2G, DP 7.24 & OS 10.5.8, 2408 MKII, UAD-1
User avatar
bayswater
 
Posts: 8196
Joined: Fri Feb 16, 2007 10:06 pm
Location: Vancouver
Primary DAW OS: MacOS

Re: Wanting a solid control surface for DP 9.5

Postby Rick Cornish » Tue Oct 03, 2017 2:36 pm

The PreSonus FaderPort works fine. I got the single fader, which is all I need, but assume the 8-channel version would work just as well.
Rick Cornish

DP 9.51 (64-bit) on late-2013 MacPro (3.5GHz 6-core, 64GB RAM, 1tB int. SSD + two 500gB ext. TB SSDs), 27" Cinema Display, Mac OS 10.12.6, VIs from MOTU, Spectrasonics, NI, UVI, 8dio, Rob Papen, Soniccouture, East West, Spitfire Audio, Heavyocity, Vir2, and more; plus Waves 9, Brainworx, Wavesfactory, Vengeance, PSP, UVI, Valhalla DSP, and other assorted FX plug-ins, Roland A-88, Apogee Quartet, Genelec 1032a (w/1092 sub), and Westlake BBSM4 monitors, Gibson HR Fusion III.
User avatar
Rick Cornish
 
Posts: 505
Joined: Sun Feb 17, 2013 10:07 pm
Location: Ely, MN USA
Primary DAW OS: MacOS

Re: Wanting a solid control surface for DP 9.5

Postby Klaus » Tue Oct 03, 2017 2:53 pm

+1 on the Icon Platform M
You can edit most with WIN software
They have now a D2 display. that fits vertically ...
( the previous display isn't quite the same size as the fader spacing of the faderbox )
PS
see my sig, I'm using them live
Best
Klaus
Klaus
 
Posts: 1090
Joined: Sat Oct 16, 2004 10:01 pm
Primary DAW OS: Unspecified

Re: Wanting a solid control surface for DP 9.5

Postby Gravity Jim » Tue Oct 03, 2017 3:21 pm

Klaus wrote:+1 on the Icon Platform M
You can edit most with WIN software
They have now a D2 display. that fits vertically ...
( the previous display isn't quite the same size as the fader spacing of the faderbox )
PS
see my sig, I'm using them live
Best
Klaus


Cool news. I may just buy a display if it lines up with the Platform-M (the old one lines up with the faders on the sidecar version, with no Master fader or transport controls).

But using them live would not cause me any consternation. It's been that reliable.
Jim Bordner
http://www.gravitymusic.com
MacPro 5,1 (3.33Ghz 12-core), 32g RAM, OS X 10.13.3 Beta • MOTU 896mk3 • MOTU DP 9.5.1 • Logic Pro X 10.2.5 • Waves Diamond, UAD-2, Slate Digital, Komplete, Omnisphere 2, LASS, CineSamples, Chipsounds, V Collection 5, Korg Legacy • Roland & Yamaha hardware • Fender, Gibson, Godin, Danelectro, Line 6, Warmoth, Hofner and Cedar Creek guitars, Fuchs ODS amp
User avatar
Gravity Jim
 
Posts: 1830
Joined: Wed Apr 30, 2008 2:55 am
Location: Santa Rosa, CA
Primary DAW OS: MacOS

Re: Wanting a solid control surface for DP 9.5

Postby hamburski » Wed Oct 04, 2017 9:19 am

Gravity Jim, this looks like exactly what I've been hunting for. How hard was it to set it up to work with DP?
hamburski
 
Posts: 91
Joined: Wed Jun 04, 2008 10:27 am
Primary DAW OS: Unspecified

Next

Return to Digital Performer [MacOS]: Usage, Techniques, Tips & Optimization

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 4 guests


Who is online

In total there are 5 users online :: 1 registered, 0 hidden and 4 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 151 on Tue Jan 28, 2014 1:07 pm

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 4 guests

Login Form