It is currently Thu Aug 28, 2014 6:10 pm
   
Text Size

PCIe 424 / fans running nonstop in my MacPro

Moderator: James Steele

Forum rules
Discussion related to installation, configuration and use of MOTU hardware such as MIDI interfaces, audio interfaces, etc. for Mac OSX

PCIe 424 / fans running nonstop in my MacPro

Postby apanacci » Tue Apr 17, 2012 1:16 pm

Hey guys, wonder if any one can help. I have a MacPro 2009I bought new a year ago. Been running it for a year now and no problems. All of a sudden a few weeks ago the fans would start up in the computer and they would not shut off. Brought it to an auth apple repair guy and he did his tests and found no problems with the machine. I today took out the PCIe 424 card and so far no fan wierdness. I also have the Digi002 and I ran Protools with no problems. Anyone heard of this before? I was getting audio thru and out of the card with no problem when the fans were on. I am on OSX 10.6.8 Thanks
8 Core Mac, (24 gigs Ram) MacBookPro ,828MKIII Hybrid , 8Pre, OSX 10.6.8/10.9 , DP8, MachV3, PT10/11, Peak7, Logic9 ,WaveLab 8 ,many plugins ,many mics and synths. http://www.panaccimusic.com
apanacci
 
Posts: 189
Joined: Mon May 02, 2005 10:01 pm
Location: Toronto
Primary DAW OS: Unspecified

Re: PCIe 424 / fans running nonstop in my MacPro

Postby bayswater » Tue Apr 17, 2012 5:08 pm

Maybe the 424 is interfering with the Mac's ability to measure its temperature. In that case, the fans run all the time, just in case. Can you try a different slot?

You might want to google the problem as well. There are a lot of reasons why a fan would keep running, and a lot of possible fixes.

For example:

http://hintsforums.macworld.com/archive ... 67607.html
https://discussions.apple.com/thread/38 ... 0&tstart=0
http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1138532
iMac 27" i7 16G, DP 8.05 & OS 10.8.5, MachFive 3.2.1, 828 Mk3
Dual 2.0G G5 PCI 2G, DP 7.24, OS 10.5.8, 2408 MKII, UAD-1
MBP 16G DP 8.06 & OS 10.9.3, Lexicon Alpha
User avatar
bayswater
 
Posts: 4754
Joined: Fri Feb 16, 2007 10:06 pm
Location: Vancouver
Primary DAW OS: MacOS

Re: PCIe 424 / fans running nonstop in my MacPro

Postby apanacci » Wed Apr 18, 2012 12:28 pm

Figured it out. Was not the PCIe card but I have a 2 monitor setup with long cables. When I plug them in without the extensions, the computer is silent. what thru me was I have been running this setup for a year now with no problems. I have the graphics card that came with the computer. Took me a while but I figured it out
8 Core Mac, (24 gigs Ram) MacBookPro ,828MKIII Hybrid , 8Pre, OSX 10.6.8/10.9 , DP8, MachV3, PT10/11, Peak7, Logic9 ,WaveLab 8 ,many plugins ,many mics and synths. http://www.panaccimusic.com
apanacci
 
Posts: 189
Joined: Mon May 02, 2005 10:01 pm
Location: Toronto
Primary DAW OS: Unspecified

Re: PCIe 424 / fans running nonstop in my MacPro

Postby SubStancial Force-uk » Tue Apr 24, 2012 5:15 am

hi,
does any one know if i can use the PCIe-424's firewire ports to connect my 828mk3 and two 8pre's for 96k recording on all pre amps. 2009 3.2 mac pro.
SubStancial Force-uk
 
Posts: 1
Joined: Tue Apr 24, 2012 4:58 am
Primary DAW OS: Unspecified

Re: PCIe 424 / fans running nonstop in my MacPro

Postby bayswater » Tue Apr 24, 2012 6:14 am

The ports on the 424 card are not firewire. They're audiowire. See this tech note at MOTU.

http://www.motu.com/techsupport/technot ... 4-424-card
iMac 27" i7 16G, DP 8.05 & OS 10.8.5, MachFive 3.2.1, 828 Mk3
Dual 2.0G G5 PCI 2G, DP 7.24, OS 10.5.8, 2408 MKII, UAD-1
MBP 16G DP 8.06 & OS 10.9.3, Lexicon Alpha
User avatar
bayswater
 
Posts: 4754
Joined: Fri Feb 16, 2007 10:06 pm
Location: Vancouver
Primary DAW OS: MacOS


Return to MOTU Hardware & Mac OSX

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 151 on Tue Jan 28, 2014 1:07 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

Login Form