It is currently Sun Dec 10, 2017 8:57 pm
   
Text Size

motu 828 mk3 main 1-2 problem

Moderator: James Steele

Forum rules
Discussion related to installation, configuration and use of MOTU hardware such as MIDI interfaces, audio interfaces, etc. with Windows

motu 828 mk3 main 1-2 problem

Postby hashwood » Tue Sep 05, 2017 12:10 pm

Hello,

I recently have a motu 828 mk3 hybrid interface. I am using windows 10 64 bit, and I have the following problem.

After I install the drivers, I set the main windows interface to Motu Main Out 1-2. Everything works OK, sound from Youtube in browsers. I am also using winamp player and I select the Motu Main Out 1-2 and everything is OK.

But after I switch off the interface, two or three times, the main out 1-2 is not working anymore. In winamp it locks the cursor bar and the music is not played. Also the windows audio doesn't work anymore.

If I select other output like Motu Analog 1-2 everything works (windows audio and winamp) but the sound is router on Analog 1-2 not on Main Out. Also if I use winamp on ASIO, it plays and I can hear sound on Main out.

I tried restart, restarting the interface and no success.

The only way I can make it work again is to remove the drivers and install them again, and then it works for 2-3 ON/OFF switches.

I am using firmware 1.01 and latest drivers. As a note, I am keeping my computer always ON, but I switch off and ON the interface.

What's wrong ? Can someone please help me ?
hashwood
 
Posts: 2
Joined: Tue Sep 05, 2017 12:01 pm
Primary DAW OS: Windows

Re: motu 828 mk3 main 1-2 problem

Postby terrybritton » Wed Sep 06, 2017 12:55 am

First, I would check the Advanced tab for the specific MOTU Audio Wave 64-bit item in the Windows Audio control panel. (Main 1+2 in your case.) Look to see if it has set itself to some crazy sample rate setting that you aren't using.

I've found unplugging the USB cable and plugging it back in again sometimes corrects for wonky behaviors.

However, I've given up entirely on using the MOTU Audio Wave for 64-bit drivers and have disabled them in my Device Manager. I now let Windows Audio items like browsers and media players communicate with my 828 mk3 hybrid (and my Ultralite mk3 hybrid on my other machine) using a donationware virtual mixer called Voicemeeter. (Yeah, funny name, but it is a miraculous piece of kit.) For media players and YouTube videos (both of which change sample rates often), Voicemeeter does sample-rate conversion on-the-fly, whereas the MOTU "MOTU Audio Wave for 64-bit" drivers do not (they grind gears for 3-5 seconds and switch the sample rate inside the box).

Actually, I mostly use Voicemeeter Pro "Banana", but it uses a bit more CPU if that is an issue for you. It includes inserts and other port mapping features. Both versions communicate with your 828 via ASIO for the best latency and sync. If you encounter sync problems, start your DAW first, then Voicemeeter.

Let me know if you have any questions. I have several videos on using Voicemeeter in this playlist: https://www.youtube.com/playlist?list=PLADO0ZcWBBb7h0BGoMjHEJMiTEnXHAtoV I am about to make a video on this very topic of dumping the MOTU drivers in favor of using Voicemeeter, in fact.

Terry
Computer: Dell XPS 8700-1751BLK | Intel i7 4790@3.6Mhz | 16GB DDR3 1600Mhz | Windows 10 Pro x64 |
MOTU 828 mk3 hybrid-USB

DAWs & Live: MOTU Digital Performer 9.5.1 | Cantabile 3 Performer
Keyboard Synths: Kawai K5000s; Korg Wavestation
Controllers: NI Komplete Kontrol S-88 & S-49 Mk2; Maschine Jam;
Akai MPK249/225; Behringer BCF2000; Peavey PC 1600x
Rack Modules: Ensoniq ESQm, Yamaha TX81Z, Wavestation SR, Lexicon LXP-5

Tutorials: https://www.youtube.com/terryleighbritton
User avatar
terrybritton
 
Posts: 725
Joined: Thu Jun 04, 2015 8:45 am
Location: Elizabeth City, NC
Primary DAW OS: Windows

Re: motu 828 mk3 main 1-2 problem

Postby HCMarkus » Wed Sep 06, 2017 8:39 am

If you are leaving your computer on all the time, why not leave the MOTU on, too?

In my case, I reboot my studio DAW every session. It takes just a few seconds starting up from SSD, and I know that I am starting my session with a clean slate, no memory leaks or random residual code running in the background.

A re-boot is often the simplest and most efficient way to resolve issues like this. Just sayin'.
HC Markus
2009 MacPro 4,1>5,1 Hex 3.46 32gb AMD RX460 macOS 10.12.6 DP 9.13 and 9.51 828mkII UA2
User avatar
HCMarkus
 
Posts: 6201
Joined: Tue Jan 10, 2006 10:01 am
Location: Rancho Bohemia, California
Primary DAW OS: MacOS

Re: motu 828 mk3 main 1-2 problem

Postby hashwood » Thu Sep 07, 2017 10:48 am

Thanks a lot for your replies.

I am not keeping it on because it gets a little hot sometimes. Anyone keeping it on all the time ?

It seems I found the solution, in motu audio console, I enabled Use WaveRT for Windows Audio. Now it works every time :)
hashwood
 
Posts: 2
Joined: Tue Sep 05, 2017 12:01 pm
Primary DAW OS: Windows

Re: motu 828 mk3 main 1-2 problem

Postby HCMarkus » Thu Sep 07, 2017 11:41 am

hashwood wrote:Thanks a lot for your replies.

I am not keeping it on because it gets a little hot sometimes. Anyone keeping it on all the time ?

It seems I found the solution, in motu audio console, I enabled Use WaveRT for Windows Audio. Now it works every time :)

Good job!
User avatar
HCMarkus
 
Posts: 6201
Joined: Tue Jan 10, 2006 10:01 am
Location: Rancho Bohemia, California
Primary DAW OS: MacOS


Return to MOTU Hardware & Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


Who is online

In total there are 2 users online :: 0 registered, 0 hidden and 2 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 151 on Tue Jan 28, 2014 1:07 pm

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

Login Form