It is currently Thu Oct 19, 2017 7:51 am
   
Text Size

PCIe with 24io glitches

Moderator: James Steele

Forum rules
Discussion related to installation, configuration and use of MOTU hardware such as MIDI interfaces, audio interfaces, etc. with Windows

PCIe with 24io glitches

Postby ShardsLV » Mon Oct 09, 2017 7:58 pm

Hey all! I recently upgraded my computer to an Intel Core I5 with more than enough goods for audio and I thought it was running great until I decided to test running more outputs than just headphones (3-4) and studio monitors (1-2).

As soon as I get past 8 total stereo outputs, the audio immediately begins popping and crackling, any more than 10, and it sounds like a bit crusher / ring modulator.

When just running 4 outs total, it's very stable and I can run an incredible amount of plugins and mixing down is quick. All my buffer settings are reasonable and I've tested extremes in either direction and I've also tried reinstalling drivers, different PCIe slots on my mb, different firewire cables, and alternating firewire slots on the motu PCIe card.

Another odd quirk that might be a clue is that cuemix makes audible ticking sounds when solo'ing or muting tracks that if done while recording, will actually make its way into the audio being tracked. At one point, on a hunch, I ticked mute on and off rapidly and my entire PC froze.

I have a modest home setup (and mirror of my in-studio computer) and the pc from 2005 and the echo gina 24/96 from 2001 have no problem playing the same projects on all 8 of its outputs simultaneously so it's definitely not corrupt plugins, track count, my daw version, or my mobile data drive.

Really hoping I'm missing something silly. Any feedback at all would be greatly appreciated. Thanks!
Matt Molchany
Owner / Engineer Shards Recording Studio
Co-founder Tape Swap Radio
ShardsLV
 
Posts: 2
Joined: Mon Oct 09, 2017 7:29 pm
Location: Bethlehem Pennsylvania
Primary DAW OS: Windows

Re: PCIe with 24io glitches

Postby mikehalloran » Tue Oct 10, 2017 5:06 am

Increase your buffer.
July 2010 iMac 2.93G i7 Quad, OWC eSATA mod, 32G RAM, OS 10.13
828mkII FW; MOTU MTP/AV USB with Firmware 2.0.1; DP 9.13, 9.5; IK-NI-Izotope-PSP-Garritan Antares, 32Lives, JBridge, MachFive 3.2.1
LogicPro X 10.3, Finale 25.4.1, 2014.5, Encore 5.0.7, Notion 6, Overture 5, TwistedWave, DSP-Q 4.4, QuickTime Pro 7.6.6, SmartScore Pro X2 10.5.5, Toast 15
Test machine: G4-1K Dual Processor: OS 10.4.11 / OS 9.2.2; DP 5.13; Encore 5.05 & 4.5.5; Toast 9.07b, legacy apps
User avatar
mikehalloran
 
Posts: 8708
Joined: Sun Jan 25, 2009 6:08 pm
Location: Sillie Con Valley
Primary DAW OS: MacOS

Re: PCIe with 24io glitches

Postby ShardsLV » Tue Oct 10, 2017 7:13 am

Hi Mikel!

Yeah I've tried increasing the buffer on the PCI console and software - I've had it as low as 64 and as high as 2048 and exactly the same problem happens at exactly the same time. As soon as it's 8+ outputs enabled, it starts crackling.
Matt Molchany
Owner / Engineer Shards Recording Studio
Co-founder Tape Swap Radio
ShardsLV
 
Posts: 2
Joined: Mon Oct 09, 2017 7:29 pm
Location: Bethlehem Pennsylvania
Primary DAW OS: Windows


Return to MOTU Hardware & Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


Who is online

In total there are 3 users online :: 0 registered, 0 hidden and 3 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 151 on Tue Jan 28, 2014 1:07 pm

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

Login Form